Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Szkoła zimą

szkoła zimą

obraz

obraz Kucie kos

sala gimnastyczna

sala gimnastyczna

przedszkole

przedszkole

plac zabaw

plac zabaw

Warsztaty „Zdrowe drugie śniadanie”

Warsztaty „Zdrowe drugie śniadanie” w Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej – 10.11.2025 r.

Dnia 10 listopada 2025 roku troje uczniów z klasy IV wzięło udział w warsztatach pt. „Zdrowe drugie śniadanie”, zorganizowanych przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Krakowie. W wydarzeniu uczestniczyli również uczniowie z innych szkół powiatu krakowskiego.

Warsztaty miały formę emocjonującego kulinarnego wyzwania. Każda drużyna otrzymała 10 minut na opracowanie pomysłu na danie oraz wybór produktów, a następnie niecałe 30 minut na jego wykonanie. Uczniowie działali więc pod presją czasu niczym prawdziwi kucharze z programu MasterChef Junior.

Przygotowane przekąski były wykonane niezwykle starannie — dzieci dbały o wybór zdrowych składników, sposób podania, dekoracje i każdy szczegół, aby ich potrawy wyglądały apetycznie i kolorowo. Po zakończeniu pracy uczestnicy musieli opowiedzieć jurorom o swoim daniu: o zastosowanych składnikach, inspiracji oraz o tym, dlaczego ich propozycja jest wartościowym drugim śniadaniem.

Nie zabrakło też edukacji poprzez zabawę. Uczniowie wzięli udział w quzie dotyczącym zasad zdrowego żywienia, zorganizowanym na wzór „Koła Fortuny”. Dzięki temu mogli sprawdzić swoją wiedzę i poszerzyć świadomość na temat codziennych wyborów żywieniowych.

Atrakcją finałową okazało się wręczenie nagród przez smoka Hejnałka, który — w mikołajowej czapce — obdarował uczestników plecakami z praktycznymi prezentami w środku. Nasi reprezentanci nie zapomnieli o swoich kolegach i koleżankach - przywieźli także upominki, bidony, dla swojej klasy, które z pewnością znajdą zastosowanie i zachęcą do zdrowego nawadniania - w oparciu o dobro środowiska.

Warsztaty były świetną okazją do nauki poprzez działanie, rozwijania kreatywności i umiejętności współpracy. Uczniowie wrócili radośni i pełni pozytywnych emocji. Po powrocie do szkoły chętnie wymieniali się wrażeniami, opowiadali o swoim daniu oraz o tym, całkiem nowym, dla nich doświadczeniu. Jesteśmy dumni, że nasi przedstawiciele tak wspaniale reprezentowali szkołę, wykazując się zaangażowaniem, wiedzą oraz kulturą współpracy.

Patrycja Karbowniczek

Banery/Logo