REALIZACJA PROGRAMU "TRZYMAJ FORMĘ"
7 czerwca 2024
Klasa VII wraz z wychowawcą oraz nauczycielem wychowania fizycznego w bieżącym roku szkolnym uczestniczyła w kontynuacji programu profilaktycznego "Trzymaj formę".
Program ten realizowany był metodą projektu, dzięki czemu uzupełniał zagadnienia poruszane na lekcjach, jak również wykraczał poza podstawę programową i programy nauczania szkoły. Był kolejnym po „Bieg po zdrowie” programem, który wpisuje się w uświadamianie, jak ważna w obecnych czasach jest aktywność fizyczna i zdrowe, nieprzetworzone, a przy tym świadome żywienie. Szkoła została wyposażona w potrzebne materiały, plakaty, scenariusze, który zwracały uwagę na gazetkach szkolnych znajdujących się na korytarzach. Pomagał rozwijać zainteresowania uczniów i kształtował ich prozdrowotne nawyki. Zwracał uwagę na kaloryczność posiłków, potrzebne wartości odżywcze produktów, szczególnie w okresie dojrzewania, a przy tym ich brak w produktach, po które dzieci sięgają najczęściej, czyli fast food, słodycze, napoje słodzone. W diecie nastolatka nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, nabiału czy orzechów, a także pełnoziarnistych produktów zbożowych, w tym kaszy. To produkt z pełnego ziarna, dostarczający węglowodanów złożonych, błonnika, magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B, o czym uczniowie mogli przekonać się, analizując materiały m.in. gotowe diety, gazetki reklamowe sklepów spożywczych, składy produktów wybieranych najczęściej.
Program oparty był na założeniu, że aktywny styl życia jest zdrowy, przyjemny, łatwo osiągalny i przystępny finansowo dla wszystkich niezależnie od wieku, płci i aktualnej sprawności fizycznej. W ramach realizacji programu odbyły się m.in. kolejne pogadanki profilaktyczne z pielęgniarką, wykonywanie zdrowych sałatek owocowych, plakaty „Talerz pełen zdrowia”, rozmowy tematyczne z pedagogiem i psychologiem, częstsze użytkowanie siłowni plenerowej znajdującej się przy budynku szkoły, turniej mikołajkowy siatkówki, spotkanie ze strażą i policją, a także wycieczka do Jaskini Raj i Świętokrzyskiego Parku Narodowego oraz kilka spacerów krajoznawczych. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach pozaszkolnych - stworzona została drużyna siatkówki dziewcząt, kilku chłopców dołączyło do klubu sportowego działającego lokalnie. Uczniowie pod nadzorem rodziców w czasie wolnym użytkowali również teren skate parku, znajdującego się w okolicy szkoły, korzystając z roweru, deskorolki i hulajnogi. Częściej wybierali również rower przyjeżdżając do szkoły.
W ramach programu, uczniowie przypomnieli sobie z roku ubiegłego, jak właściwie obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie (BMI) i wykonywali quizy tematyczne, sprawdzające nabyte wiadomości. Klasa VII aktywnie uczestniczyła w prowadzonych zajęciach, dzieląc się własną wiedzą i spostrzeżeniami, a także zadając wiele nieoczywistych pytań, na które wytrwale poszukiwali odpowiedzi w materiałach udostępnionych w programie. Siódmoklasiści korzystali z piramidy zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży, rekomendowanej przez Ministerstwo Zdrowia, która była nieodłącznym elementem każdych zajęć z zakresu tematyki zdrowego odżywiania. Podczas zajęć projektowych wykonano zdjęcia pamiątkowe oraz podsumowano wszystkie treści omawiane dotychczas podczas trwania programu, aby mogły na dłużej pozostać w pamięci uczniów. Można zauważyć, że uczniowie korzystają z wiedzy nabytej podczas warsztatów, została zwiększona świadomość na temat m.in. prawidłowego nawodnienia organizmu, a także w odpowiedni sposób zestawiania przez nich spożywanych produktów w przynoszonych śniadaniach.
Patrycja Karbowniczek